Atlas ptaków Polski – katalog gatunków

Szlamnik (Limosa lapponica)

Szlamnik

Ochrona: Ochrona ścisła

Status lęgowy: przelotny

Charakterystyka

Średniej wielkości ptak siewkowy o długim, lekko podgiętym do góry dziobie i stosunkowo krótkich nogach. W szacie godowej samce mają intensywnie rdzawoczerwone spód ciała i szyję, natomiast samice są bledsze; w szacie spoczynkowej oba płci są szarobrązowe z wyraźnym kreskowaniem. Żeruje na mulistych brzegach, energicznie sondyjąc podłoże w poszukiwaniu wieloszczetów, skorupiaków i mięczaków.

Siedlisko i wymagania środowiskowe

W Polsce pojawia się głównie podczas przelotów, najliczniej na piaszczystych i błotnistych wybrzeżach Bałtyku oraz w ujściach rzek. Rzadziej spotykany w głębi lądu na spuszczonych stawach i osadnikach. Gnieździ się w arktycznej tundrze.

Głos

Odzywa się głównie w locie krótkim, nosowym zawołaniem „ki-we-ki-we” lub szybkim „kik-kik”. Śpiew tokowy na lęgowiskach to rytmiczne, fletowe serie, jednak w Polsce ptak ten jest zazwyczaj małomówny. Najczęściej słyszany podczas jesiennej migracji nad morzem.

Lęgi

Szlamnik jest w Polsce gatunkiem wyłącznie przelotnym, nie gnieździ się w granicach kraju; lęgowiska znajdują się w tundrze arktycznej Eurazji i Alaski. Gniazdo to płytkie zagłębienie w gruncie, wyścielone mchem i porostami, umieszczone w suchszych miejscach podmokłych terenów. Samica składa zazwyczaj 4 jaja, które oboje rodzice wysiadują przez 20–24 dni. Pisklęta są zagniazdownikami i opuszczają gniazdo wkrótce po wykluciu, zyskując samodzielność po około miesiącu; w sezonie wyprowadzany jest tylko jeden lęg.

Zobacz w „Ptak w przestrzeni”