Atlas ptaków Polski – katalog gatunków

Brodziec pławny (Tringa stagnatilis)

Brodziec pławny

Ochrona: Ochrona ścisła

Status lęgowy: lęgowy

Charakterystyka

Średniej wielkości ptak siewkowy o smukłej sylwetce, charakteryzujący się bardzo długimi, zielonkawymi nogami oraz cienkim, prostym i igłowatym dziobem. W szacie spoczynkowej dominuje jasnoszary wierzch i biały spód ciała, natomiast w szacie lęgowej na grzbiecie pojawiają się ciemne plamki. Żeruje w płytkiej wodzie, wykonując szybkie, energiczne ruchy, chwytając drobne bezkręgowce i owady. Zdjęcie Licencja: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/ , Źródło: https://www.flickr.com/ , Autor: Francesco Veronesi

Siedlisko i wymagania środowiskowe

W Polsce pojawia się regularnie, ale nielicznie podczas przelotów wiosennych i jesiennych. Preferuje brzegi płytkich zbiorników wodnych, błotniste piaszczyste łachy, zalane łąki oraz osadniki. Gniazduje na podmokłych stepach i w strefie lasostepu wschodniej Europy i Azji.

Głos

Najczęściej słyszany głos w locie to wysokie, czyste i dźwięczne „tiu”, zazwyczaj powtarzane w serii. Rzadziej wydaje krótkie, ostre „kip”. Odzywa się głównie podczas zrywania się do lotu oraz w trakcie migracji.

Lęgi

W Polsce brodziec pławny gnieździ się skrajnie nielicznie, głównie na podmokłych łąkach i torfowiskach w dolinach rzecznych wschodniej części kraju, przystępując do lęgów w maju. Gniazdo to płytkie zagłębienie w ziemi, skąpo wyścielone suchą trawą, ukryte w kępie roślinności w pobliżu wody. Samica składa zazwyczaj 4 jaja, które oboje rodzice wysiadują przez 22–24 dni. Pisklęta są zagniazdownikami i krótko po wykluciu opuszczają gniazdo pod opieką dorosłych; w ciągu roku wyprowadzany jest tylko jeden lęg.

Zobacz w „Ptak w przestrzeni”